Innehåll:
1. Arbetsplatsmobbning /Du&Jobbet/
2. Riksdagen vill återinföra bortre tidsgräns i sjukförsäkringen /”Stupstocken”/
3. Försäkringskassan, vad är det ni håller på med?? /Bloggen finest.se /
4. Höjd pensionsålder /Pensionsgruppen/
5. Hur klarar man sig på väldigt liten pension? /Radiopsykologen/
6. Basinkomst/medborgarlön /Dokument utifrån, riksdagsmotion, “In a Nutshell” mm/
7. Lycklig utan piller /TV-serie UR-Play/
Du&Jobbet 2017-12-13 Företagshälsor lurar många arbetsgivare
Psykologen Stefan Blomberg är upprörd. Under en tid har han sett många exempel på utredningar av psykosocial arbetsmiljö som varit av väldigt låg kvalitet. Han har även mött många arbetsgivare som känner sig lurade. Även de konsulter som jobbar med utredningarna har ibland ringt till Stefan Blomberg och hans kollegor, närmast i panik, när de inser att de inte klarar av sitt uppdrag.
Du&Jobbet 2017-03-31 Undersök mobbningen som en polis
Det finns emellertid väl beprövade metoder för att ta itu med mobbning på jobbet. Det räcker med att snegla västerut för att lära sig mer om dem. I Norge har det sedan många år bedrivits ett metodiskt arbete i frågan, med stöd av såväl myndigheter som arbetsmarknadens parter.
Protokoll från debatt i riksdagen 2017-12-14 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning (§ 8)
Försäkringskassan, vad är det ni håller på med?? bloggen finest.se/Emma Skoglund
5. Hur klarar man sig på väldigt liten pension? /Radiopsykologen (torsdagar kl 11.04)/
Radiopsykologen 2017-12-14 “Ett ögonblick i sänder”
Maria är 72 år och rädd för framtiden. Hon är nöjd med sitt liv men tanken på hur det ska bli framöver skrämmer henne. Hur lever man på väldigt lite pengar? Och hur är det att bli beroende av andra?
Desperata och ologiska tankar snurrar i huvudet på Maria. Just nu har hon lite extra pengar som gör att hon kan leva ett drägligt liv i några år till. Men sen, när hon ska klara sig på sin låga pension, hur blir det då? Att vara hänvisad till andras välvilja och omsorg? Och när hon inte längre själv kan bestämma om sin vardag, vem är hon då?
– Har jag otur kommer jag att leva länge. Är det nåt att sträva efter? Bitter är jag inte, men rädd, säger Maria.
Hon försöker tänka att det ordnar sig, som hennes pappa alltid sade. Ta ett ögonblick i sänder. Men det är lättare att säga det till andra än att tro på det för egen del..
“Vad skulle du göra om du inte behövde arbeta för din försörjning? För bara några år sedan var medborgarlön bara en önskedröm. I dag diskuteras den som en möjlighet att fördela välstånd i många politiska och vetenskapliga sammanhang. Är det dags att tänka om?” (Kan ses till 2018-01-18)
_ _ _”Intresset för basinkomst fortsätter att växa snabbt runtom i världen, bland forskare och i olika politiska läger”_ _ _”Redan 2010 uppmanade EU-parlamentet i en resolution medlemsländerna att pröva villkorslös basinkomst som ett sätt att bekämpa fattigdom och social utslagning. Detta motiverades bland annat med att den är icke-stigmatiserande och ett sätt att fånga upp dold fattigdom.”
2017-12-07 Kurtzgesagt – In a Nutshell Universal Basic Income Explained – Free Money for Everybody? UBI
Lycklig utan piller /Kan ses till 14 augusti 2019/
I Nederländerna drabbas fyra av tio personer av stress, ångest och depressioner. Detta trots att landet lägger mycket pengar på den psykiatriska vården. I Ghana, Taiwan och Brasilien används traditionella ritualer som medicin mot psykisk ohälsa. Dokumentärfilmaren Sunny Bergman från Nederländerna har rest till dessa tre länder för att se hur andlighet påverkar den psykiska hälsan.
Sunny Bergman från Nederländerna vill ta reda på hur andra kulturer hanterar psykisk ohälsa. Hon åker till Ghana och får reda på att det inte finns ett ord för depression där. Ghananer arbetar, sover och äter tillsammans och är nästan aldrig ensamma. I Ghana är det sociala stödet mycket stort och andligheten är en del av vardagen. Människor tar ansvar för varandras lycka och välbefinnande. Sunny träffar sin vän Ama som tidigare bott i Holland men som flyttat hem till Ghana igen.
Följ med till Taiwan, där människorna arbetar under hög press. Taiwan har en mycket stark andlig tradition genom taoismen och buddhismen. Meditation utövas av taiwaneser i alla åldrar. Sunny besöker ett hjärncentrum där de undersöker hur stressnivån påverkas av meditation och hon överraskas av deras resultat. Till skillnad mot den västerländska medicinen behandlar taiwaneserna hela kroppen även om det bara är en del som är sjuk.