Innehåll:
1. Demonstration 15 oktober Mynttorget, Stockholm. Kristianstad 14 oktober.
2. Namninsamling
3. Fler väntar längre på vård /Rapport/
4. Nytt under ”Övrig debatt” på slussa.se
1. Demonstration 15 oktober Mynttorget, Stockholm. Kristianstad 14 oktober.
Facebook: Demonstration mot Försäkringskassan/Sjukförsäkri
Stockholm den 15 oktober kl 14-18, Mynttorget utanför Riksdagshuset
Facebook: Skåne-demonstration mot Försäkringskassan/Sjukförsäkri
Kristianstad den 14 oktober kl 14-17, Stora torget
2017-10-03 Solrosuppropet. Demonstration mot Försäkringskassans behandling av sjuka, skadade och funktionshindrade
”Partipolitiskt oberoende demonstration mot försäkringskassans behandling av sjuka,skadade och funktionshindrade människor.
Svårt sjuka, skadade och funktionshindrade tvingas ut på arbetsmarknaden, trots att de har läkarutlåtande om att arbetsförmågan är nedsatt.
Vid ny ansökan om asisstans ersättning får allt fler avslag eller indragen asisstansersättning. Det är inte ansvarsfullt i vårt samhälle, där alla under många år betalat in skatt just för att vara försäkrad om sjukdomar slår till. Vi demonstrerar för att föra de sjukas talan, då de har svårigheter att göra det själva.
Vi som demonstrerar anser att den sjukförsäkring som finns idag – och hanteringen av den, inte är hållbar för människor som redan är sårbara.
Idag har ett läkarutlåtande inget värde alls hos Försäkringskassan. Människor som inte är kapabla till att stå till arbetsmarknadens förfogande och där det står klart och tydligt i läkarintyget att arbetsförmågan är nedsatt med mer är hälften, får avslag på sin sjukpenning.
Överklagande är näst intill omöjlig,utförsäkrade måste anlita jurister och det kostar pengar, Vilket är omöjligt för sjukförsäkrade, när det inte finns pengar till det.
Det är som om samhället inte längre vill kännas vid att det handlar om en SJUKFÖRSÄKRING
Långtidssjukskrivna får indragen sjukpenning med kort varsel, innan personen hunnit få tid till att bli inskriven på Arbetsförmedlingen och innan rätten till aktivitetsersättning eller ekonomiskt bistånd blivit beviljad.
Människor som redan är utsatta och sårbara hamnar i ekonomisk kris, får skulder, har inte råd att ta ut sina mediciner. Det händer också att de inte har råd att ta buss/tåg för att ta sig till läkare / rehabilitering.
Detta blir man knappast friskare av, det har visat sig att sjuka som behandlats så inhumant fått depressioner och till och med tagit livet av sig.
Vi kräver att människor som är långtidssjukskrivna – och som har ett adekvat läkarintyg, inte ska få indragen sjukpenning innan den sjukförsäkrade har fått rätt till ekonomiskt bistånd, aktivitetsersättning eller a-kassa, så länge det finns ett läkarintyg där det framgår att arbetsförmågan är nedsatt för den försäkrade.
Det tar tid för Arbetsförmedlingen att utreda om personen kan få börja på ett arbetsmarknadspolitiskt program. Då har man rätt till aktivitetsersättning, men ersättningen blir väldigt låg om personen inte har medlemskap i a-kassan,vilket då innebär att den sjuke tvingas söka ekonomiskt bistånd från socialen. Om Arbetsförmedlingen anser att personen är för sjuk för att stå till arbetsmarknadens förfogande kommer personen att förlora sin sjukgrundade inkomst och bli ”nollad” i systemet. Detta innebär följaktligen att många förlorar rätten att söka sjukpenning igen och måste leva på socialbidrag.
Hela processen som innebär från att sjuka nekas rätt till sjukpenning och få sin ekonomi att gå ihop, är väldigt lång och komplicerad. För en redan sjuk människa är det plågsamt, för man behöver göra ansökningar, skicka in intyg till olika myndigheter och gå igenom utredningar – som dessutom många gånger är felaktiga, tills dess att frågan om ekonomiskt bistånd blir aktuellt. Under tiden kan alltså många inte betala sina räkningar, såsom hyra för bostad och tvingas låna pengar av släktingar, vänner och bekanta under flera månader för att inte bli vräkta – och kunna få sina mediciner. Ett flertal hamnar i skuld hos kronofogden under den långa tiden som utredningen tar. Statsmission,kyrkan har andra att ta hand om, likaså andra organisationer och det är knappast värdigt i ett land som Sverige att sjuka tvingas tigga på gator och torg – om de alls orkar. Att hamna i en ekonomisk stress reaktion när man redan är sjuk är inte en rättvis sjukförsäkring, detta måste våra Politiker ta ansvar för och ändra!
Demonstrationen är en protest mot denna omänskliga och skoningslösa politik.
Vi kräver att den sjukförsäkringspolitik – och handläggandet av densamma förändras. Försäkringskassan ska inte ha rätt att obefogat dra in sjukpenning där relevant adekvat läkarintyg finns. Inte heller med kort varsel dra in sjukpenningen innan den sjukförsäkrade har kunnat få beviljad ersättning i form av aktivitetsersättning eller ekonomiskt bistånd från socialen.”
2. Namninsamling
Namninsamling
Vi kräver att Försäkringskassan ska följa behandlande läkares diagnoser och utlåtanden.
Vi kräver att handläggare på Försäkringskassan ska ge tydlig information som inte är missvisande, vi kräver att försäkringskassan tar det övergripande ansvaret på allvar innom rehabiliteringskedjan innan avslag på sjukpenning ges.
Vi kräver att försäkringskassan i samarbete med arbetsförmedlingen ska ta hänsyn till det underlag och beslut när arbetsförmedlingen som myndighet bedömer att arbetsförmågan för den enskilde är nedsatt och när det är oskäligt att stå i arbetsmarknadens förfogande.
Skriv under namninsamlingen som ska skickas till Stefan löfven och Annika Strandhäll 14 Oktober.
3. Fler väntar längre på vård /Rapport: ”Löftesfri garanti?”/
Rapport 2017:6 Vårdanalys 2017-07-06 Löftesfri garanti?
Sammanfattning: Vårdanalys har följt upp hur väntetiderna till hälso- och sjukvården har utvecklats de senaste åren och i vilken utsträckning landstingen ger vård till befolkningen inom vårdgarantins tidsgränser.
Resultaten visar bland annat att
- tillgängligheten har försämrats i vårdgarantins alla fyra delar
- det finns stora skillnader mellan landsting, vårdområden och verksamheter i hur väl vårdgarantin efterlevs
- antalet patienter som har väntat på nybesök eller behandling inom den specialiserade vården har ökat väsentligt de senaste åren
- det finns en flerårig obalans mellan antalet vårdsökande och antalet behandlade som successivt har skapat längre köer.
Det är landstingen som ytterst har ansvaret för att vården är tillgänglig, och landstingen är också skyldiga att säkerställa att vårdgarantins tidsgränser hålls. För att minska väntetiderna behöver landstingen utveckla sitt arbete med att följa upp vårdgarantins efterlevnad, anpassa sina åtgärder efter lokala förutsättningar och utmaningar samt se till att åtgärderna genomförs i verksamheterna. Landstingen behöver också utveckla sin produktions- och kapacitetsplanering för att säkerställa att man har förmåga att möta framtida förändringar i vårdbehov.
Regeringen bör bidra långsiktigt till landstingens tillgänglighetsarbete med fokus på utvecklad strategisk styrning, dialog och uppföljning.
4. Nytt under ”Övrig debatt” på slussa.se