Riksdagsbeslut 14/6


SLUSSA hem Forum Sjukförsäkringen Riksdagsbeslut 14/6

Visar 0 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #8107
   Carola Karlsson
   Keymaster

   Striktare regler vid sjukskrivning har granskats (SfU20)

   Socialförsäkringsutskottet har behandlat regeringens skrivelse om Riksrevisionens rapport som handlar om vilka effekter nekad sjukskrivning har för personers hälsa, sysselsättning och framtida sjukfrånvaro.

   Riksrevisionen konstaterar att en mer strikt bedömning av rätten till sjukpenning har positiva effekter. Bland annat minskar risken att personer slås ut från arbetsmarknaden. Dessutom gynnar det ett mer jämställt uttag från sjukförsäkringen eftersom fler kvinnor än män är sjukskrivna i dag.

   Regeringen konstaterar liksom Riksrevisionen att sjukfrånvaron har ökat och att det är prioriterat att bryta utvecklingen. Regeringen har redan uppdragit åt Försäkringskassan att genomföra en rad åtgärder. Bland annat ska Försäkringskassan göra prövningar av arbetsförmågan i tid. Regeringen kommer inte att genomföra några ytterligare åtgärder med anledning av rapporten eftersom den inte innehåller några uttalade rekommendationer.

   Riksdagen delar regeringens bedömning av Riksrevisionens rapport och ser positivt på regeringens åtgärdsprogram för att få bukt med den stigande sjukfrånvaron.

   Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

Visar 0 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.