Allt fler får indrag eller avslag på sjukpenning


SLUSSA hem Forum Aktuellt i media Allt fler får indrag eller avslag på sjukpenning

Etiketter: 

Visar 0 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #6748
   Maria Werme
   Keymaster

   DN 8 september: “Försäkringskassan: Många överskattar läkarintygets betydelse.” http://www.dn.se/ekonomi/forsakringskassan-manga-overskattar-lakarintygens-betydelse/
   Diagram visar att antalet indrag och avslag på sjukpenning ökar, också antal avslag på sjukersättning.

   SLUSSA i VLT den 27 juli “Sjuka har inte råd med ett anständigt liv” http://vlt.se/asikt/debatt/1.4107833-debatt-sjuka-har-inte-rad-med-anstandigt-liv:
   “_ _ _Nuvarande regering har gett direktiv till Försäkringskassan att skärpa de tidiga prövningarna enligt ”Rehabiliteringskedjan”.
   Den teoretiska prövningen av arbetsförmågan och därmed rätt till sjukpenning ska då ske mot annat arbete på arbetsplatsen inom 90 dagar, annat arbete hos arbetsgivaren inom 180 dagar, mot arbetsmarknaden i stort efter 180 dagar.
   Den som blir sjuk eller skadad ska alltså förutom att försöka hantera sin sjukdom eller skada med allt vad det innebär, vara beredd att slängas in i annat arbete, kanske hos annan arbetsgivare, kanske behöva flytta, utan förberedelse för detta.
   Försäkringskassans generaldirektör har nyligen stolt meddelat att Försäkringskassans avslag på sjukpenning har ökat med 35 procent och indrag av sjukpenning har ökat med 50 procent.
   Några aktuella exempel på konsekvenser av dessa tidiga prövningar:
   1. Undersköterska i hemtjänsten som bröt benet fick besked att hon skulle ha arbetat med annat medan benet läkte: blir utan sjukpenning och hotas med vräkning med sina barn, eftersom hon inte kunnat betala hyran.
   2. Svårt utmattad som går på rehabilitering inom psykiatrin tvingas plötsligt tillbaka till arbetet, vilket gör att framgångsrik rehabilitering saboteras.
   3. Sjukskriven som inte hann få tid för operation inom tidsgränsen tvingas återgå till arbetet utan behövd operation.
   Man ska också veta att under den tid som utredning sker hos Försäkringskassan är den sjuke utan ersättning. Det kan leda till månader utan försörjning, till och med år om avslag överklagas. Vem kan försvara sådant?_ _ _”

   Är det här verkligen något som regeringen och FK ska vara stolta över?

   • Detta ämne redigerades för 4 år, 5 månader sedan av Maria Werme.
Visar 0 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.