Chatt: SVT rapporterade · Vad har du för erfarenheter av Försäkringskassan? 2


 


“Försäkringskassan står fast vid sin bedömning och hänvisar till lagstiftningen”


Chatt: SVT rapporterade · Vad har du för erfarenheter av Försäkringskassan?

15 maj

Tack för alla era berättelser. Gensvaret har varit mycket stort, och alla inlägg har inte blivit publicerade.
/ Redaktionen SVT Nyheter Jämtland

SVT · Jonas Redin

14 maj13.04

Blev sjukskriven för utmattningssyndrom. Va verkligen nere i botten, och värre blev det när ja fick avslag av försäkringskassan. Blev utan pengar i 2 månader och oron och stress blev ju inte bättre, man har ju räkningar att betala som alla andra. Tur så har ja en sambo som kunde betala, och lite sparpengar fick man slösa tyvärr. Förstår inte att fk:s läkare kan dra ner en annan läkare som har träffat personen ifråga, skamligt.

Hanna

14 maj13.04

Utförsäkrad sedan juni 2017. Jag har läkarintyg på att jag inte har någon arbetsförmåga. Har arbetstränat via Arbetsförmedlingen ett flertal gånger, de anser också att jag inte har någon arbetsförmåga. Försäkringskassan beslutar trots detta att jag kan arbeta i ett normalt förekommande arbete.

Åsa

14 maj13.05

Blivit nekad 2 månaders sjukskrivning trots att jag har infektion i min hud. Då anser försäkringskassan att jag kan jobba vilket är omöjligt .

Sara

14 maj13.05

Blev sjuk 24 juli 2013 .efter lång utredning fick jag utmattningssyndrom som diagnos.
Har varit långtidssjukskriven sedan dess och arbetstränat men fallit tillbaka då jag vill så mycket men kroppen sejer stopp..blev utföräkrad i maj 2018 då jag fick ny handläggare på FK i Östersund..gick till två nya läkare och fick nya sjukintyg men tvär stopp hos FK.Då blev jag slussad till AF och där inte heller fått någon hjälp.Hamnar mellan två stolar..Man orkar inte kämpa mot dom man är ingen tjans..På akuten förra veckan sa läkaren man måste vara frisk för att vara sjuk..Det säger ju allt..Mvh ulrika larsson torvalla

Ulrika Larsson

14 maj13.40

Vet ej vart jag ska börja? Psoa sen 20år, med starka mediciner, 19 operationer totalt,blivit graft hörselskadad, tänderna far.. utredningar på rygginstitutet, olika rehab program,4 avstämningsmöten. Nu ev CI-implantat . Ändå vill dom skicka mig på ny utredning igen. Arbetsf har satt ner foten att jag är inte arbetsför, men det tycker inte Fsk . Min dr har jag haft i 20 år (samma) han skakar på huvudet. Varje gång sjukpensionen kommer upp, så byter dom handläggare till mig, har haft 8 st.. deras strategi ??? Man orkar inte till slut bråka med
Dom för det är det dom vill, och slutar med många tar sitt liv. Jag med många kämpar på. Mvh Lena Elofsson

Lena Elofsson

14 maj13.40

Blev nekad sjukpenning i 5 månader men var sjukskriven för samma sak 1,5 år innan och då var det inge problem! Fick sen höra att de anställda får mer lön ju fler ärenden dom avslår

Lina Petterson

14 maj14.06

Vart ska man börja…

Jag har intyg från specialist i psykiatri, allmänläkare och 2 psykologer som alla intygade om att jag va arbetsoförmögen. Ändå avslog Försäkringskassan min ansökan om sjukpenning. I grunden har jag 2 funktionsnedsättningar, ADHD och Autism och jag behövde bli sjukskriven på grund av tilltagande problematik med ångestsrelaterade sjukdomar och medicineras detta. Men Försäkringskassan vägrade. De varken läste eller lyssnade på vad jag eller vården sa. Det spelade ingen som helst roll. Handläggaren tyckte annat. Så där stod jag, psykiskt sjuk och på väg att bli utan inkomst. Hur tror ni det gick med psyket? Ja, gissa….

Nisse

14 maj14.06

Efter flera års sjukskrivning på heltid var jag äntligen så smått på väg tillbaka till livet och så småningom även till arbetslivet. Men utan upptrappning och avbruten rehabilitering anser nu FK mig vara helt frisk och att jag klarar mitt gamla jobb på 100% med en gång. 3 läkare och 1 psykolog anser mig för sjuk för denna rivstart men FK bryr sig inte. Diagnoserna är Utmattningssyndrom och ME. Med stor sannolikhet kommer jag inte klara detta och riskerar att bli ännu sjukare. Om jag inte går o jobbar på 100% finns det bara socialen kvar, och det verkar inte heller jättelätt nuförtiden. Känns ganska hopplöst och jag är så förbannad och besviken på våra politiker som låter detta fortgå. Jag är nämligen långt ifrån ensam om detta.

Marie

14 maj14.47

En sjukförsäkringen ska vara en trygghet om man blir sjuk eller skadad. Vad blir nästa efter detta? Ska Försäkringskassan kanske godkänna medicin som läkare skrivit ut, man kanske ska låta handläggare på FK bedömma om patienter har rätt till vård och mediciner.
Jag har själv fått nog och orkar snart inte…. Jag är oskyldigt drabbad av tre trafikolyckor, när jag var 4 år, 19 år och 41 år. Alla tre är whiplash trauman, den senaste blev jag påkörd som gångtrafikant bakifrån av en bil i 70km/h. Jag stod i diket en sommarkväll och bar reflexväst, då jag förstod att ett möte på en skymd väg skulle ske, gick jag ner i diket, då small det till i min rygg och jag vaknade sedan upp inne i skogen. Min nacke är förstörd och både diskbråck på flera nivåer, förträngda nervrötter och massa fel.
Jag var på FKs utredning i tre dagar och den visar på att jag är svårt skadad och att jag knappt klarar av mitt liv och hushåll. Det plus duktiga läkare och AF som inte kan erbjuda mig någonting mera.
Ingen vill ha mig och nu efter två års utförsäkring blir det nej igen.
Jag orkar verkligen inte mer nu…. Smärta, sömnbrist av smärta och allt annat som dessa skador medför är för mycket redan!

Anders Schönberg

14 maj14.47

Från början på min sjukskrivning så var allt väl. Träffarna med försäkringskassans handläggare var problemfria. De insåg hur läget var och jag fick sjukpenning. Helt plötsligt så fick jag en ny handläggare, en Teamleader på försäkringskassan, som uppenbarligen inte förstod vad mina läkare skrev i intygen eller helt enkelt bara ignorerade det. Sjukpenningen drogs in och detta trots ett bevisligt sjuktillstånd. Handläggaren har ingen läkarexamen men anser sig uppenbarligen veta bättre än överläkaren…

Något måste göras politiskt i styrningen av försäkringskassan. Så här kan vi inte ha det. Byråkrater skall inte få leka läkare utan det måste vara läkarintygen som skall styra.
Försäkringskassan skall hjälpa folk inte stjälpa dem.
Själklart överklagar jag så långt som det behövs. Jag vet att jag har rätt, nu gäller det att få rätt också.

Sigge

14 maj14.48

Även fast min läkare skickat ett läkarintyg om sjukskrivning för att jag skulle få sjukpenning så fick jag det ändå inte.

Anneli

14 maj14.48

Sjukskriven drygt 1 år. Sen Utförsäkrad. Har Välskrivna läkarintyg. Afu utförd av ett team som fått sparken av landstinget pga många klagomål. Men FK använder sig av dessa utredningar iaf. Teamet levererar det fk vill se, det är fejkade test, lögner, så riggat o köpt..
Skandal att en icke medicinsk kontorist på FK, kan köra över specialist läkares intyg. Hur kan läkare, arbetsgivare acceptera detta?
Jag väljer inte att vara sjuk, det är påfrestande nog, sen att behöva slåss mot en myndighet.
Dags att regeringen gör något åt denna misär vi sjuka utsätts för. Jag är inte värd ett dugg i dagens samhälle för att jag är sjuk.

1st Pinne Mer För AF.

14 maj14.48

FK skapar sån oro och ångest, jag förstår inte varför jag måste försvara mig och att de nekar sjukpenning, de tolkar läkarintygen till nackdel för oss som är sjuka. Jag har fått svår depression efter mina kontakter med denna myndighet

Anneli

14 maj14.48

Problemet är att dom bedömmer att man kan klara ett lättare sittandes jobb utan fysisk eller psykisk påfrestning där man kan gå och vila när man behöver. Enligt arbetsförmedlingen finns inga såna jobb.
Enligt lagen borde väl arbetsförmågan bedömas mot existerande jobb inte nå låtsasjobb som inte finns.
Jag skulle gärna ta det där jobbet som dom påstår att jag skulle klara av. Det är bara det att det inte finns.
Så sluta hänvisa till lagen för att skydda den inhumana och kränkande behandlingen av sjuka.

Carina

14 maj14.49

Min erfarenhet av FK är att de med sina metoder skapat PTSD utöver de arbetsrelaterade problem jag dragits med och försökt rehabilitera på alla möjliga tänkbara föreslagna sätt sedan 2001. Min sambo som är utförsäkrad idag har även drabbats av att en 17 cm lång tumör tydligen inte är ett objektivt fynd.!? Summa av våra erfarenheter är att de gör sjuka/skadade människor trasiga för all framtid OM de överlever!

Camilla

14 maj15.07

Trots tydliga läkarintyg som visar att jag inte har någon arbetsförmåga efter vårdskada slängs jag ut från försäkringen av den sjätte handläggaren på ett år. En handläggare som kränker mig grovt vid flera tillfällen på telefon. Har arbetat hela mitt liv och önskar inget hellre än att få vara frisk och arbeta.
En handläggare/kontorist som fullständigt knäckt mig och förstört den lilla gnista till liv som fanns kvar.
62 år och tappat tilltron till hela systemet i Sverige!

Anna

14 maj15.08

I juni 2017 blev jag utförsäkrad. Vid den tidpunkten hade jag en behandlingsplan för mitt mående och hade mycket stora förhoppningar om att bli frisk i både kropp och huvud. Men då PANG!! så kom min utförsäkring och jag föll ner i ett stort svart hål av oro , depression och stor ångest, så mycket värre än tidigare.Sedan dess har jag mått så dåligt så att jag många gånger tänkt avsluta mitt liv.Fick avslag från Förvaltningsrätten och då gav jag upp för orken att kämpa tog slut. Man kan inte kämpa som ensam trasig människa mot en så stor institution som FK. Min läkare samt andra läkare har skrivit intyg på intyg, men det spelar ingen roll tydligen ,för FK vet ju bättre än dom tydligen.Nu försöker jag hålla huvudet över vattenytan och varje dag är en kamp. Det är ett helvete att vara sjuk i dagens Sverige!!

Anette Sandberg

14 maj15.08

Jag har genomgått 7 operationer dom senaste 4 åren. Två operationer i ryggen och resterande pga cancer. Jag är nyopererad efter min cancer, gjorde OP i Umeå 3/5-19 men handläggaren på försäkringskassan säger att jag är 100% arbetsför. Jag ska ta vilket arbete som helst. Jag är utbildad uska men kommer inte att kunna gå tillbaka till det arbetet. Jag sökte CSN för att kunna skola om mig men fick avslag även där. Var till arbetsförmedlingen och dom ville inte ens skriva in mig för jag är för sjuk. Så jag kan inte gå tillbaka till min fasta tjänst, jag kan inte studera och jag får inte vara sjuk. Jag har inte fått någon ersättning sedan okt-18 så jag lever långt under existensminimum. Jag har jobbat och betalat skatt sedan jag gick ur 9:an men nu finns ingen hjälp att få. Är det meningen att man ska sätta folk i fattigdom med psykisk ohälsa som en följd?

Linda

14 maj15.09

Hittills nekad sjukpenning tre ggr. Min psykolog, kontaktsjuksköterska och olika dr har skrivit intyg och även ringt handläggare på F-kassan. Arbetsförmedlingen anser att de inte kan göra mer än de redan gör. Alla anser att det är dags, efter 18 års kämpande med depp och utmattning, att söka pension på 50%. Även min handläggare på F-kassan sa det men nu godkänner han inte sjukpenning vilket förmodligen gör att pensionen inte blir godkänd.. Har fått börja äta antidepp igen då detta tär så hårt på mitt mående..

Ingela Nilsson

14 maj15.09

Varför finns Försäkringskassan? Jag tycker det är lika bra att avveckla FK eftersom deras hantering av sjuka människor inte är värdig samhället!

Åke Johansson

14 maj15.09

Jag blev arbetslös de 2 sista månaderna innan sjukskrivningen skulle upphöra, å jag skulle börja i lagom takt att börja arbeta. Jag som aldrig varit arbetslös innan, å vet därför inte hur eller i vilken ordning jag bör göra saker. Jag ringde därför fk och berätta att jag blivit arbetslös, å sa i samtalet att jag kommer att skriva in mig på arbetsförmedlingen. Jag sa att jag är fortförande sjukskriven. Hon på fk sa inget, utan noterade det jag sagt. Jag åker till arbetsförmedlingen med mitt läkarintyg och berättar min situation. Och hon förbereder en utredning av min arbetsförmåga, som ska börja ske efter min sjukskrivning. I tron om att allt är som det ska, får jag till mig att jag inte har rätt till sjukpenning pga att jag varit på AF. Jag blir orolig, och tar med mig min arbetsterapeut och besöker kontoret på försäkringskassan för att reda ut detta misstag. Personen på fk säger att jag ska direkt skriva ur mig från AF, och göra en ansökan igen för att det har skett ett misstag. Vi fixar det direkt, och kort efter får jag ett brev om att jag inte har rätt till sjukpenning för de kommer att ta bort mitt SGI pga att jag skrev ut mig från AF!!!!! Som försäkringskassan sa till mig att göra.!!!! Jag överklagade och har min arbetsterapeut som vittne…. Men de avslog överklagan. De ljuger å sätter mig i en ännu värre situation!!! Helt blotta ekonomiskt, som om jag vore 15år igen. Nollad. Kan inte vabba…. När dottern blir sjuk… Har inte pengar alls… Ville bara dö!!! Då sjukt att man inte tror det kan vara sant. Men det märks, när jag inte längre hade anställning, trampade de på mig direkt… Nu var jag inte värd skiten under deras skor!!!

Marika Edvardsdon

14 maj15.10

Man blir nekad sjukpenning då FK’s “läkare” som aldrig någonsin har varken träffat eller pratat med en bedömer att man inte alls har någon nedsatt arbetsförmåga, trots att man har träffat FYRA olika läkare som alla bedömer att jag har 100% nedsatt arbetsförmåga och absolut inte kommer klarar av att arbeta.

Man överklagar beslutet men dom står fast vid det deras “läkare” har sagt och skiter fullständigt i vad läkarna som faktiskt träffat mig säger.

FK’s största nöje är att sparka på dom som redan ligger ner!

Anonym

14 maj15.10

Är 63 år jobbat sen 16 års ålder.
Blev sjukskriven för Atros med svår värk och dålig hand funktion.
Läkarintyget fungerade i 180 dgr

Under den här tiden ringde jag försäkringskassans kundcenter för att prata med en handläggare fick svaret att hen hör av sig. Dag 181 ringer hen och säger jag ska utförsäkras.
Så här får det inte gå till enligt deras fina hemsida!

Margaretha Svensson

14 maj15.10

är utförsäkrad sedan slutet av mars då försäkringskassan ansåg att jag skulle stå till arbetsmarknadens förfogande även om jag hade kommit i gång med 25% arbete., men det var inte tillräckligt snabbt. Är fast anställd sedan 17 år har varit sjukskriven sedan ett år och gått med gips i 10 mån drygt. började rehab i feb med bakslag då jag vill mycket men foten hade inga muskler. hela systemet är sjukt. visst ska man följa lagstiftningen men det ska inte vara så att när en läk skriver intyg att försäkringskassan sätter sig över.

Angie

14 maj15.42

Fick kraftig och komplicerad migrän när jag blev gravid. Inte haft det tidigare. Läkaren på mödravården sjukskrev mig på 25% till en början. Efter nästan 3 månader så fick jag avslag från Försäkringskassan. Sjukintygen innehöll bara min berättelse och inga objektiva fynd. Saken är att migrän inte syns på utsidan och man diagnoserar med hjälp av patientens berättelse.

Sofie S

14 maj15.42

Det kvittar ju vad läkaren skriver, eller flera olika läkare och speciallister. Om en varit sjukskriven i 17 år och de fortfarande anser att en kanske kan börja jobba?! Blir tvärtom bara sjukare och sjukare ju mer åren går. FK tar livet av människor istället för att hjälpa dem. Förstår inte hur detta får fortgå?

N.A

14 maj15.42

Blivit nekad ett par gånger av FK sjukpenning, nu sista gången fick jag redan veta 1a dagen från min handläggare på FK att vid dag 180 kommer min ansökan om sjukpenning avslås och jag skulle matchas till normalt förekommande jobb på arbetsmarknaden trots mitt fasta jobb, och nu stämmer det verkligen, då jag blev uppsagd av min arbetsgivare, efter 26år inom mitt yrke.

Katarina

14 maj15.43

Har just varit på en utredning FK skickade mig på efter 180dagars sjukskrivning och har inte fått resultatet av den ännu. Men hört många andra som gjort dessa utredningar där det påvisats sjukdom och många funktionsnedsättningar ÄNDÅ har FK avslagit sjukpenning efteråt. Så inte ens deras egna utredningar som ändå kostar staten en hel del pengar, (hört ryktas om ca 30 000 per person) ger människor rätten till sjukpenning!! Är det rätt att slösa med samhällets resurser och tvinga sjuka människor att göra dessa utredningar då dom ändå inte leder någonstans?!

Cicci

14 maj16.11

Är 54 år och arbetat sen jag var 16 år.Fick en ny knäled okt-2017 och miste då mitt arbete i Danmark .I min op blev mitt ben 1,5 cm längre och till följd av det stora ryggproblem och nervskador.Blev sjukskriven den 7jan 2019/30april 2019 med 2 läkarintyg +röntgen+2 kompletterings brev, i mitten på mars får jag ett beslut att FK nekar mig ersättning för hela perioden ,jag har överklagat med jurists hjälp(SEKO) men vet ej om det hjälper.Jag är sen januari månad totalt beroende av min man och hans inkomst ,det är väldigt förnedrande och kränkande när man varit självförsörjande i hela sitt liv och för att man blir sjuk så går man i total personlig konkurs,det hjälper en föga att bli frisk.
Och det som övergår mitt förstånd är hur en simpel handläggare på FK utan någon som helst medicin utbildning kan ifrågasätta en special läkare och dennes kompetens ,man fattar inte att det får fortgå.

Simone S Svensson

14 maj16.12

Min sambo gick in i väggen för ca 2.5 år sedan.
I Januari i år hon delta i det förstärkta samarbetet mellan FK och AF. (arbetsträning)

Detta fungerade fantastiskt bra. Tyvärr fungerade kommunikationen mellan FK och AF och efter 3 veckor så avbröts detta samarbete. Trots att sambon gjort allt rätt och inte borde bli lidande för myndigheternas misstag.

Efter detta fick sambon sin rehabiliteringsersättning samt sjukpenning avslagen.

Istället för en fungerande rehabilitering så har vi nu en person som blir beroende av sina närstående. Ingen ersättning, för sjuk för att jobba. Hänvisas till soc.

Givetvis har hennes tillstånd försämrats på grund av denna hantering.

INGEN tar ansvar för det som hänt utan man säger bara att det är beklagligt… men fortsätter sedan att göra likadant.

Cheferna på FK hänvisar till sin egen hemsida med information om hur man överklagar.

Mänskligt och rättssäkert?

Emil

14 maj16.12

Blev uppsagd från mitt jobb i februari 2016, hade ett lönebidrag, men min kropp orkade inte med det tunga jobbet som trädgårds mästare. Så det blev långa perioder av sjukskrivningar, två diskbråck, ett i bröstryggen och ett i ländryggen, och till det ska det läggas till att jag har en skolios, som förvärras ju äldre jag blir, så det kommer att bli mer diskbråck. Min läkare sökte då sjukbidrag på halvtid, men försäkringskassan tycker att jag ska klara ett normalt arbete. Nu har jag snart stämplat ut, för det finns ingen arbetsgivare som anställer mig på heltid med mina problem. Har haft säsongsjobb två somrar på en Handelsträdgård, och nu har även hon sett att jag orkar inte med heltid, så i sommar har jag inget jobb längre, hade jag fått sjukbidraget hade jag i alla fall haft säsongsjobb

Carola Hedlund Nyberg

14 maj16.12

Bryr sig in om specialister kränker och är otrevliga står mycket för min ångest har fibro och artros i händer axlar knä väntar på op men blir utkastad snart och då hamna mellan stolarna

Lotta Grann

14 maj16.13

Jag är inne på mitt 5:e år som utförsäkrad. Drabbades av en blodpropp i min vänstra lunga 2014 som orsakade mycket skador och efter det har jag blivit sängliggandes. Redan efter 5 månader blev jag utförsäkrad och har sedan dess inte haft någon som helst inkomst. Förutom att jag förlorat min hälsa, så har jag även förlorat min bostad och nästan alla mina ägodelar. Har blivit helt beroende av att människor lånar ut pengar för att ha råd med mat och mediciner. Man tror inte det är så illa förrän man drabbas själv. Jag är bara 30 år.

Maria

14 maj16.13

Sjukskriven 50% för grav fibromyalgi samt me/cfs, ångest och depression i 16 år. Har under den tiden avverkat några olika handläggare på försäkringskassan. Alla de handläggarna har ställt upp på avstämningsmöte och kommit fram till att det inte spelar någon roll vart jag arbetar så är min arbetsförmåga nedsatt med 50%. Får avslag på sjukpenning 2019 av en handläggare som jag aldrig träffat eller pratat med innan avslaget. Min läkare kontaktar försäkringskassan för möte men dom vill inte träffas. Förra handläggaren pratade om sjukersättning men jag hoppades att jag skulle kunna jobba mer så jag sa nej. Men nu är jag 100% arbetsför.

Anonym

14 maj16.13

FK ska utreda det man sökt för, men de hittar egna diagnoser och fel kroppsdelar. De använder egna läkare som inte har träffat patienten ifråga, ställer egna diagnoser de med, olagligt är det.
Inga underskrifter på besluten, följer inte myndighetsförordningen. Finns mer FK gör. Inför tjänstemannaansvaret och en författningsdomstol.
Då kanske det blir rättsäkert.

Ulla Fagerberg Martinsson

14 maj16.13

Det är helt bedrövligt att man ska tvingas vara projektledare för sin egen sjukskrivning, när man inte känner till spelreglerna, lagar och annan praxis.

Var finns kurserna hos olika studieförbund för hur man ska kriga mot Försäkringskassan? Dom kommer att bli överbokade på två minuter.

Anna J

14 maj16.28

Avslag nr 2 på sjukersättning. Har välskrivna intyg från specialistläkare ändå lyckas f kassan och dess medicinska rådgivare plocka endast dom russinen från intygen som kan vändas till ett NEJ! Spelar ingen som helst roll vad man än ringer och säger till dom. Det är redan bestämt på förhand. Skandal att man som drabbad inte ens kan få ett personligt möte med en handläggare. Ens framtid ska alltså bestämmas av några okända man aldrig träffat!

Ulrika Johansson

14 maj16.56

Drabbades av utmattningssyndrom 2015 och samsjuklighet med Eds-diagnos. Utretts av flera läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter från både sjukvården och arbetsförmedlingen och handläggare från arbetsförmedlingen i över tre år. Vi har tillsammans testat en massa olika sätt för mig att komma tillbaka till arbetslivet med tester hos sjukgymnast och på fyra veckors arbetsförmågeutredning och alla är samstämmiga att min arbetsförmåga är knappt 50%. Nu ifrågasätter försäkringskassan min arbetsförmåga och vill göra en tvådagars test. Väger inte tre års utredningar av minst tio personer som följt mig, träffat mig och lärt känna mig tyngre än några papper som en handläggare och en läkare som aldrig träffat mig bara läst igenom, och en tvådagars test? Nu måste två sjukgymnaster och arbetsterapeuten och min handläggare på arbetsförmedlingen ytterligare lägga flera timmars arbete på att komplettera mina papper som jag söker 50% sjukersättning för. Vad kostar inte det? Vad kostar inte allt jobb de har lagt ner redan i över tre år?
Allt detta gör inte stressen i min kropp bättre, det gör mig bara mer sjuk.

Berith Roth

14 maj17.35

Är drabbad av att få min sjukskrivning nekad då jag inte hade arbete den dagen jag blev sjukskriven av läkaren utan var arbetslös. Anställning hade jag som behovsanställd. Det tog kassan 9 veckor att besluta då handläggaren fördröjde beslutet. Jag begär omprövning nu av beslutet då de §§ de hänvisar sitt beslut är fel beslutsunderlag juridiskt. Insända kompletteringar saknas i beslutet också. Drabbades av artros i höften o en värk som gör mig sömnlös. Har Fibromyalgi sen 20 år och värken bryter igenom den smärtlindring jag har så att sitta, gå, stå, krypa, resa mig upp, sätta mig ned, gå i trappor, promenera mm innebär värk from hell.
Socialstyrelsen vägledning för sjukskrivning ger mig rätt till upp till 12 veckors sjukskrivning men med behovsanställning är det inte annat än söka efter nytt jobb. Vem nu som skulle anställa någon som behöver anpassning pga mina sjukdomar.

Bea Nallesdotter

14 maj17.35

Sjukskriven för svår utmattningssyndrom, recividierande depression svår episod, sömnstörning. Men enligt försäkringskassan finns inga objektiva fynd och därför kan jag arbete 100% med ett arbete som inte kräver större fokus, koncentration eller kognitiv förmåga. Förslaget från en av FK:s handläggare var löpande band. Får kommunikationsbrev med ord som du påstår, du säger. Som att jag ljuger om mitt tillstånd. Depressionen kom vid första avslaget, sen dess har självmordstankar och självskadetendenser kommit till. Fk vägrar dessutom samverka med sjukvården eftersom det inte finns något ärende. All kraft jag har går till att överklaga och försöka få ihop pengar till räkningar som jag har som inte försörjningsstödet täcker. Kronofogden närmar sig och stressen ökar. Kan inte hålla fokus ens en timma. Tappar balans och koordination när det tagit slut i huvudet. Men då jag inte kan visa en röntgenbild på mina sjukdomar finns de inte. Vem blir frisk av att anses vara lögnare? Vem blir frisk av fattigdom?

Ida

14 maj17.35

Läkarekompetensen åsidosätts totalt, handläggaren gör egna bedömningar trots avsaknad utav utbildning. Man är helt maktlös. De är som att tala till en vägg. Sökte sjukpenning i januari då jag insjuknade i utmattningssyndrom har dessutom 3 andra sjukdomar som är kroniska, jag fick kommuniceringsbrev där dom ville förbereda mig på avslag då jag inte uppfyller kriterierna att jag är sjuk trots två olika läkares utlåtande och kompletteringar. Under läkarebesöket bedömdes jag att kunna hålla en röd tråd vid samtal och hade ett prydligt yttre, detta skulle emotsäga min funktionsnedsättning. Jag var inte ens sminkad vid de mötet men jag hade tagit ångestdämpande medicin samt hade ett block med anteckningar och stöd ord för att få med all viktig info till läkaren som min kära mor hjälpte mig att skriva ned. Handläggaren på Försäkringskassan skrev att jag var arbetslös trots att jag hade en anställning med tillsvidarekontrakt. När jag påtalade att jag inte kan betala mina räkningar om jag inte får sjukpenning fick jag rådet att ” låna” utav ekonomisk bistånd tills jag fått beslut. Handläggaren anser att man kan arbeta trots labila affekter och mycket ångestanfall som personlig assistent.. O de är sjukt!!! Jag hotades också med att vårdbidraget för mina två funktionsnedsatta barn skulle kunna dras in. Samt att det är en ersättning jag får för att inte arbeta 100% men de 3000kr betalar inte min hyra eller mat till mina barn. Vårt system är så ruttet!! De vi upplever är att människor utan kompetens ändrar på bedömingar som utfärdats utav legitimerade läkare. Kan detta vara ett rättsäkert system?
Vi kommer överklaga! Tack för att ni tar upp detta!!

Linnéa

14 maj17.36

Jag hade arbetstränat och utretts av arbetsförmedlingen med 50 % arbetsförmåga, men nekades sjukpenning. Var tvungen ta första bästa jobb Fför att klara ekonomin, men det fungerade inte givetvis. Blev sjukskriven igen 100 % , då min arbetsförmåga var helt nedsatt men nekades än en gång sjukpenning. Så nu står jag som arbetssökande igen om måste fixa jobb för att få ekonomin att gå ihop.
Försäkringskassan anser att jag är fullt arbetsför och att jag kan ta arbeten som normalt förekommer på den öppna arbetsmarknaden. Men jag kan inte arbeta alls just. Jag har en bipolär diagnos med utmattningssyndrom, av att ha gått in i väggen flertalet ggr, och sömnproblem sen många år tillbaka.
Jag vill kunna börja arbeta i framtiden och ha en inkomst, men försäkringskassan låter mig aldrig få chansen att läka. Så det är bara att köra på tills det tar stopp.

Lina Berglund Lindberg

14 maj17.36

Sjukskriven för utmattningssyndrom, efter 6 månader tycker FK att jag ska gå från 0-100, nekar upptrappning trots att min rehabplan från läkare, psykolog och sjukgymnast är tydlig. Jag blir dålig så fort jag är i offentliga miljöer med ljud, ljus och människor, och har svårt att hantera krav eller fokusera. På det har jag svåra smärtor i bäcken och rygg just nu pga graviditet, går med kryckor, och kan inte sitta eller stå en längre stund.
Vad säger FK i sin bedömning? Jo, att jag bör byta jobb till ett stillasittande arbete som inte har en miljö med ljud, ljus eller människor, och som inte kräver koncentrationsförmåga. När jag frågar vilket arbete det är (det enda jag kan komma på är att prova sängar, svårt att hitta en sånt heltidsjobb), så säger dom att dom tyvärr inte får ge förslag på arbeten. Något måste vara fel i systemet när det inte finns en enda koppling till verkligheten, och dom inte kan förklara sig, utan bara har bestämt innan att det ska nekas.
Jag hade kommit långt i mitt tillfrisknande, men efter allt bråk med FK är jag nu sämre igen, och har en konstant ångest och oro över framtiden.

Petra Hagfeldt

14 maj19.10

Den erfarenher vi har är att försäkringskassan inte följer lagar, förarbeten till lagar och rättspraxis som de har att följa. Inte egna interna regler. Hur de vänder allt så det går deras väg. Hur de slarvar bort viktiga papper. Hur de uppfattar vad man säger. Man undrar ju även hur läsförståelsen är inom myndigheten. De har en serviceskyldihet som de inte tycks kännas vid. De utelämnar saker medvetet. Därför är en liten varning på plats- lusläs allt från dem ty det är inte säkert att allt finns med eller att de har förstått vad där stod. Sedan ska de ju motivera sina beslut. Jag har otaliga och under motivering står det vad som finns i intyg upprabblat sedan ingenting om hur de kommit fram till sitt beslut utan Försäkringskassan bedömer att du trots dina besvär……
Om de anser annorlunda än läkare så ska de skicka vidare till någon specialist som kan bevisa annat i så fall.
Det är ett hiskeligt liv om Begler, som i alla fall fått behålla sin ersättning. Att någon har ljugit, tillåt mig storskratta, när myndigheten gör det för hela folket hela tiden och dessutom får 0 i etsättning och ska ställa sig till arbetsmarknadens förfogande. När vi inte klarar av nåt.
Sedan sägs det då hela tiden att man kan ju alltid överklaga. Ja just det utan ersättning och hälsa ska man då slåss mot goliat, en hel processjuridisk enhet som hör allt för att få rätt. En sjuk människa utan resurser och ingen rätt till hjälp.
Gör om och gör rätt i detta träsk av mygel.

Lena

14 maj19.12

jag fick en stroke 2017 och blev sjukskriven men nekades ersättning för jag inte lämnat in någon SGI de senaste åren .varit egen företagare . försökte att få ändra det men nekades har överklagat till förvaltningsrätten för snart 1,5 år sen men ännu inte fått något beslut ,så avveckla försäkringskassan nu, även nuvarande regering

Johnny

14 maj19.13

Har tre läkare som anser att jag inte kan arbeta mer än 50%; vilket jag har gjort sen 2013. Under tiden 2013-2017 var jag under utredning. I slutet på 2017 får jag diagnosen ME, en kronisk, progressiv sjukdom. I början på 2018 börjar det med FK. I augusti är jag tvungen att jobba heltid, jag och min arbetsgivare ansöker om omprövning. Min arbetsgivare har de inte ens bemödat sig att svara. Jag fick ett nej. Till slut så kraschar jag, blir halvt sjukskriven igen. ME-specialisten skriver i intyget att jag har blivit betydligt sämre och dessutom nedstämd. När 4 månader utan ersättning har gått får jag ett nej. Ingen ersättning. Strama åt säger hon, ni försöker nischa varenda sjukdom för att inte behandla människor olika i olika län. Ni gömde på vägen att det handlar om människor som alla är olika, sjukdomar som är olika beroende på vem som har dom.

Anette Blomquist

14 maj19.13

Maken har varit sjukskriven i flera år. Diagnoserna- utmattningssyndrom, paniksyndrom och stressyndrom. Detta orsakades av hans tidigare arbetsgivare vilket ledde till att han fick byta jobb. Sjukskriven- utförsäkrad- ny sjukskrivning- slutmålet med läkare, FK och af där alla var överrens om att han skulle söka sjukbidrag på 50% vilket avslogs. Ny ansökan gjordes och även den avslogs men nu har vi överklagat. Handläggningstid ca 12 månader! Han har fått ett jobb på 50% men får ingen sjukpenning på den andra hälften eftersom han bara jobbar 50%. Nu är han ny sjukskrivning på 100% anmäld men vi vet inte om den blir godkänd. Dessa olika nekanden gör inte att en människa som har dessa diagnoser precis får tid att bli frisk snarare tvärt om!
Vart tog Sveriges sjukförsäkring vägen??

Monica

14 maj19.14

Det Försäkringskassan säger är samma sak som dom alltid säger:
“Blaha-blaha-blaha-blaha-blaha…!”

Grunden för vad som ska räcka är egentligen “giltigt läkarintyg” – och då ska det inte krävas något mer heller.

Massor av personer har utsatts för samma sak, och det måste ändras.

Linda Olofsson

14 maj19.19

Hatar FK…. dom aldrig hjälpa människor som är verkligen behöver hjälp .

Maria

14 maj19.20

Hej. Jag har blivit nekad sjukpenning, sjukskriven för utmattningssyndrom. Min läkare har fått göra om mitt läkarintyg flera gånger. Sa till läkarn att nu börjar jag jobb 100%. Men det tycker inte min arbetsgivare så nu jobbar jag 75%. Men jag mår inte bra men har fått medicin . Jobbat 50% sjukskriven på 50% av min läkare. Men nu får jag hjälp av facket och min arbetsgivare att överklaga försäkringskassans beslut. Tar en dag i taget. Har även anmält mig till arbetsförmedlingen för att behålla min sjukdoms grundade inkomst.

Maud Holmlund

14 maj19.20

Vet inte riktigt vilken värld Cecilia Udin lever i…Jag fick avslag på min ansökan om 30 dagars sjukpenning pga tumfraktur samt trasigt ligament mellan tumme och pekfinger. Resultat av olyckan blev gips, från knogarna upp till armbågen. Jag har ett administrativt arbete som omfattar bla skrivande av omfattande utredningar. Svaret från FK är att man kan arbeta med en hand, att jag hade ont i den skadade handen, att jag knappt klarade min vardag var inte relevant. När jag hänvisade till bedömningsstödet där det står att man kan få sjukpenning upp till 6 veckor fick jag en fnysning till svar. Handläggaren påtalade också att man har bara ont i två veckor, sedan ska man arbeta. Helt vansinnigt att två handkirurgen bedömer att jag inte ska arbeta, just för att tumgreppet är så viktigt för att klara sig i livet, men FK gör en annan, högst märklig bedömning. Så, jag kunde inte ens få sjukpenning för en månad för skador som här väldigt objektiva fynd. Detta är katastrof!

Maria

15 maj08.35

Lever idag på en 50% – ig sjukersättning ca 5000 kr i månaden. Jag är oskyldigt drabbad av tre whiplash trauman, när jag var 4, 19 och 41 år. Otur av andras slarv i trafiken och blev senast påkörd bakifrån under en promenad med reflexväst och bilen träffade min rygg i 70 km/h. Min nacke har flera diskbråck och trasiga nerver, jag lever med ständiga smärtor och sover bara några timmar om dygnet. Jag genomgick en tredagars utredning som FK krävde men trots att den beskriver mina skador och vilket svårt liv jag lever åkte jag ut för två år sedan. Duktiga läkare, AF och FKs teamutredning pekar till min fördel men det struntar handläggarna fullständigt i och jag vet inte hur jag ska orka längre, att leva med dessa nervsmärtor är verkligen mer än nog…..

Anders Schönberg

15 maj08.35

Skadade nacken i bilolycka 2016, där och då startade mitt nya liv med funktionsnedsättning och smärta. Trodde socialförsäkringarna skulle finnas om och när sådant händer så till en början kände jag mig trygg. Men sedan, oj vilken skräckupplevelse, avslag, omprövning, arbetsförmedling, förvaltningsrätt… jag har turen att ha en familj som kunde försörja mig när försäkringen inte fungerade.
Kämpar med all energi jag har att arbeta halvtid och just nu får jag den sjukpenning jag har rätt till. Önskar att Försäkringskassan tar bort sin vision ”att människor ska känna trygghet om livet tar en ny vändning”, det hade varit bättre att byggt en egen ekonomisk beredskap än att utsättas som jag och många med mig har gjort. Kränkningar utan dess like! Fokus har de senaste åren inte varit att människor ska känna trygghet om livet vänder utan att till alla pris få ned sjukantalen. Hoppas nu på en humanare Försäkringskassa som ger rätt stöd. Min nackskada har gjort det svårt för mig att hålla upp mitt huvud, är instabil. Försäkringskassan har gjort det svårt för människor att hålla huvudet högt och systemet är minst sagt instabilt, ta bort visionen och se över tolkningen av uppdraget!

Anna

15 maj08.35

Varit sjuk i snart 4 år. Utförsäkrad 2 gånger. I mars 2018 nekad sjukpenning samt de har tagit bort min SGI dock dröjde det till augusti innan jag fick besked att jag inte blev beviljad sjukpenning. Jag kan fortfarande inte arbeta har ingen inkomst. Står i kö för behandling och få hjälp med smärtlindring men ja vem vet när det blir. Nu förlorat allt och inom kort även hemlös.

Sussanne Svensson Lundberg

15 maj08.35

Jag har ME, en sjukdom som bland annat gör att jag konstant är totalt utmattad, har smärtor i kroppen, svårt med koncentration och minne, oförmåga att hantera stress, sömnsvårigheter, sjukdomskänsla, ljud och ljuskänslighet, feberkänsla, oförmåga att reglera kroppstemperatur, dålig balans, andningssvårigheter, sväljsvårigheter, skakningar med mera. Mina symtom blir värre av fysisk och mental aktivitet, stress, temperaturförändringar, starka känslor, adrenalin, ljud, ljus, socialt samspel, emotionell belastning med mera. Jag kan inte göra smörgåsar till mig själv eller värma mat i micron mer än kanske någon gång i månaden. Jag har hemtjänst som ska tvätta mitt hår varannan vecka men jag måste avboka väldigt ofta för att jag inte klarar att dom kommer. Jag kan inte duscha själv, jag kan inte borsta igenom mitt hår eller borsta mina tänder mer än kanske en gång per en eller två veckor. Jag klarar inte att umgås eller prata med vänner längre och kontakten med min familj är pressad till ett minimum. Är min fästman ledig från jobbet mer än två dagar i sträck så måste han åka hemifrån för jag klarar inte mer utan att vila för det är ansträngande för mig att någon är i samma rum. Jag har fått ge upp nästan allt jag någonsin har tyckt om att göra och jag har vart tvungen att ge upp tanken om ett självständigt liv. Arbetsförmedlingen kan inte göra något eftersom jag är för nedsatt. Jag blev utförsäkrad hösten 2016 och har sedan dess vart tvungen att leva på min fästmans hårt förvärvade pengar. Jag blev nekad sjukpenning med motivationen att jag kan ta ett arbete som inte innebär någon fysisk eller kognitiv aktivitet och som inte innebär någon stress eller har några krav på att jag ska prestera något, dom anger också att ett sådant arbete är normalt förekommande. Jag har efter det också blivit nekad sjukersättning med motivationen att samtalskontakt och medicinering kan göra vissa av mina ADHD symtom bättre. Dom skriver också i det avslaget att dom förstår att jag är nedsatt men att med anpassningar skulle kunna ta ett arbete. Så på ena avslaget säger dom att jag kan ta ett arbete som är normalt förekommande(inte anpassat efter mina nedsättningar) och på nästa skriver dom att dom förstår att jag inte kan det men att jag kan ta ett anpassat arbete… Vad finns det för jobb som är mindre ansträngande än att borsta tänderna eller bre en smörgås? Jag hade vart så lycklig om jag klarade att göra nudlar själv…

Louise

15 maj08.36

Att icke medicinskt utbildade tar sig rätten att sätta sig över en läkares bedömning är förödande. Hur många människor hamnar mellan stolarna? Massvis. Vad gör detta med den “lilla” människan? Hon står utan inkomst och helt utanför sammanhang i samhället, hon bedöms fullt arbetsför men är precis lika sjuk som innan om inte ännu mer efter den psykiska pressen det innebär att inte få hjälp och gehör. FK lägger över ansvaret på af som i sin tur lägger ner kontor efter kontor med personalindragningar som följd. Att se sjukförsäkringen som ett bidrag som människor banne mig inte ska utnyttja är så fel som det kan bli, det är en FÖRSÄKRING som ska falla ut när människan enligt medicinskt kunnig läkare gör bedömningen att hon inte kan jobba. Hur svårt kan det vara? Man ska inte önska olycka och sjukdom på sin medmänniska men i det här fallet gör jag det, jag hoppas innerligt att ni behöver använda er av försäkringen men blir nekade så att förståelse och empatin ökar

Eva-Lena

15 maj08.36

Är nu vikarie åt en person som är sjukskriven på deltid. Hon fick nyss avslag på sin ansökan om sjukpenning. Chefen erbjöd sig att vara karaktärsvittne och intyga att det här är en person med extremt hög arbetsmoral som absolut inte ”fejkar” sin sjukdom (vilket måste vara vad Försäkringskassan tror, eller?). Svaret från handläggaren på FK var att ”Om vi ska ta in karaktärsvittnen så skulle ju alla få sina ansökningar godkända”. Ja – alla är kanske sjuka på riktigt då! Sen att FK har som mål att avslå ansökningar för att ”pressa ner” sjuktalen, det har INGENTING att göra med huruvida människor är friska eller inte.

Maria

15 maj08.36

Pg av att FK har dålig ordning på datasystemet har alla mina kontakter, brev osv. Försvunnit!! INGET finns noterat sedan 2008 då det digitaliserats!! Resultatet är att jag blivit avstängd (sjersättning) sedan 2014 med återbetalningskrav på ca
150 000kr! Mina sidor är en katastrof!! Kontaktanteckningar RADERAS AUTOMATISKT EFTER 30 DAGAR om de inte hamnar i ett ärende! Hur kan jag då bevisa att jag varit i kontakt med FL? Handläggare ”glömmer” att godkänna ärende och jag får inkassokrav med hot om kronofogden!!
FK är en katastrof! Man blir sjuk av dom!!

Mari

15 maj08.36

Jag blev sjuk hösten 2018 och fick ett läkarintyg. Sen började karusellen med kompletteringar, nya intyg och brev med varningar om att FK förmodligen skulle avslå min ansökan. Det gick tre månader av det jag anser är psykisk terror, min ekonomi blev i princip körd i botten, och till slut fick jag avslag på ansökan om sjukpenning. De friskförklarade mig alltså trots att jag då kände mig sjukare än någonsin. Jag registrerade mig på en distanskurs, så den här terminen har jag levt på CSN, men jag har inte klarat av några studier eftersom jag varit sjuk. Jag överklagade Försäkringskassans beslut och fick rätt, så sjukpenningen kom retroaktivt och jag kunde betala tillbaka de lån jag tagit för att kunna betala hyran etc. under sjukskrivningen. Vad jag inte förstår är varför de inte bara kunde ge mig rätt från början. Resurserna som gått åt (två läkare och en psykolog + tre olika personer på försäkringskassan har varit inblandade i ärendet) hade kunnat användas till något viktigare, och det faktum att jag INTE blivit frisk (jag har snarare blivit sjukare av den ekonomiska stressen) är ett levande bevis på att detta är ett system som inte fungerar som det ska! Jag är fortfarande inte 100% arbetsför men vågar inte ge mig in i ett krig med FK igen, jag försöker jobba deltid och rehabilitera mig själv – deras ”sjukförsäkring” blir man bara sjukare av.

Maria

15 maj08.36

Någon måste granska Försäkringskassan! En myndighet som gör sjuka människor ännu sjukare genom utförsäkringar och som har extremt fyrkantigt sätt att behandla människor på.

Emma

15 maj08.36

Hej.
Jag har ME/CFS och FIBROMYALGI.
Jag blev utförsäkrad 2017 pga att en läkare på bedömningsteamet inte trodde på sådana sjukdomar. Min läkare försökte hjälpa mig men slutade med att jag fick stämpla.
Nu har det gått 2 år m stämpling o aktivitetsstöd. Har arbetsprövat. Har 4 olika utlåtanden om att jag inte har någon arbetsförmåga. Men blev utförsäkrad Januari 2019 alltså helt inkomstlös nu.
Min läkare har ringt Fkassan 3 gånger. Skrivit mer i intyget. Har fått 3 komuniseringsbrev om avslag o väntar nu på nästa. De försöker hitta nya orsaker i varje brev till avslag.

Camilla Mathiasson

15 maj08.37

Oron och stressen det medför att aldrig veta om man har rätt till att få ut ersättning från sjukförsäkringen (vilket sjukpenning är, det är en försäkring inte bidrag) försvårar tillfrisknandet. Att man blir nekad ersättning för att en läkare inte skriver ett utförligt intyg nog är sjukt! Man kan inte så enkelt välja läkare själv. Det är kö till att bara få en tid hos en specialistläkare, att byta tar ofta flera månader/halv år. Under tiden ska man stå helt utan ersättning, hur många låg/medelinkomsttagare har så mycket sparat så att de kan försörja sig och sin familj i 6-8 månader? Inte många tyvärr då man inte har möjligheten att spara undan sådana summor.

Johanna

15 maj08.37

När man läser EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) 987/2009 då kan man få fram information om hur EU definierar vem bedömer arbetsförmåga samt får man vet att det inte heter “läkarintyg/sjukintyg ” utan “intyg om arbeutsoförmåga” det står tydligt där: de behandlande läkarna utfärdar intyg om arbetsoförmåga ( läs kapitel 27 där)

Krystyna Dabrowska

15 maj08.37

Utmattningssyndrom sen 2012. ADD och ångest sen barnsben. Panikångestattacker uppstår då och då. För mycket stress ger mig kraftig huvudvärk att jag ibland kräks utav det. Lägg till yrsel på det plus flera symptom. Medan jag hade fast anställning fram till 2017 fick jag bra hjälp av fk. Jag har i omgångar provat att gå tillbaka till jobbet jag hade och trivdes på (callcenter), men kraschade flera ggr. Sen arbetsträna på två andra jobb varav det sista så krascha jag två ggr, senast i somras. Kroppen blir så trött att den lägger av, knoppen får stora koncentrationssvårigheter, yrsel, huvudvärk så jag spyr. Jag blir liggandes och kan inte göra nånting. Jag har tre barn med diagnoser som får göra det dom kan för att försöka hjälpa. Om det är möjligt…
Jag klarar inte av att ta hand om varken mig själv, barnen eller hemmet, men lik förbannat tycker de att jag skulle ta ett annat jobb. Hur? Dels så arbetsträna jag ju på detta ställe via AF. Trivdes otroligt bra och det gjorde mig gott. Först tyckte de att jag kunde ta jobb som städare. Ha, det är ju ännu mer krävande än att jobba i en liten klädbutik och larma kläder. Efter några månader tycker de att jag skulle arbeta med papper. Men hallå, koncentrationen har jag inte till det! Administrativt arbete kräver sin koncentration och det har man inte med kraftig huvudvärk så man spyr. Men fan att jag inte tänkte på det då för jag låg med huvudvärk, spyhink, yrsel och knappt orkade prata. Läkaren skrev flera nya intyg och jag besökte flera läkare för mer hjälp men utan resultat.
Jag har skickat in överklagan för jag blev utan pengar i ett halvår, och ingen hjälp från soc heller. DET tog HÅRT på psyket. Hade jag fått beviljat från början hade jag också kunnat börja arbetsträna tidigare än vad det nu blev. Detta är rent ut sagt FÖRJÄVLIGT! Och läsa om de som har det än värre och blir nekade, det är fan så skrämmande.

Petra

15 maj08.37

Jag har diagnoserna ME och Fibromyalgi.
Jag har ingen bra erfarenhet av FK. De har nekat mig sjukpenning trots utlåtande från läkare, specialister och även utredning hos sjukgymnast, arbetsterapeut. De hänvisar till “hitte på jobb” och säger att man inte misstror mig men att jag kan ta ett normalt förekommande arbete som inte kräver någon som helst belastning för kroppen varken fysiskt eller kognitivt…?

Jag har även nyligen varit på utredning hos AF (blev tvungen för att behålla SGI) och där det tydligt bevisar att jag inte har någon arbetsförmåga. Dessa papper är nu givetvis inskickade. Nu har jag denna gång inte hört något alls från FK, det har snart gått 2 månader sen min senaste ansökan…

Det finns ingen trygghet för oss sjuka.. Vi skriker på hjälp men ingen verkar vilja ta detta på allvar.

Emmelie

15 maj08.37

Det absolut värsta jag varit med om, processen som snart pågått i 3 år har fullkomligt knäckt mig. Jag har diagnos fibromyalgi sedan nov 2014, levt med värk och smärta sedan 1998. Har även haft tre utmattningsdepressioner sedan 2002, jag har lyckats ta mig upp alla ggr och var på väg uppåt sommaren 2016 men värken hade dock blivit värre så jag sökte sjukersättning men fick avslag. Förväntade mig då hjälp och stöd från FK, dvs någon form av vidare utredning, arbetsträning etc. Men INGENTING hände från deras sida. Enbart fokus på läkarintygen och jag utförsäkrades till slut. Har sedan nov 2016 levt på nåder och gjort allt jag kunnat för att bevisa min oförmåga att arbeta. Utredd 2 ggr av Af, fått öka min medicin och även pröva ny, a-kassan är förbrukad, AF kan inte hjälpa då jag är för sjuk, söker nu sjukpenning för tredje året, tidigare nekade beslut överklagas med av jurist från Rättsskydd TCO-LO, levt totalt ca 5 mån utan inkomst fått låna av min mamma, fått ekonomisk hjälp av vänner, Lions , kyrkan. Sedan 25 april har jag ingen inkomst alls, enda hoppet är beviljad sjukpenning denna gång annars vet jag inte hur jag ska göra. Har en liten buffert men den räcker bara två månader. Jag känner mig kränkt, nedvärderad, misslyckad, värdelös och allt annat än vuxen. Lever ensam med en dotter på 11 år, har två utflyttade döttrar som även dom påverkas oerhört mycket.

Annika Bäckström

15 maj08.37

Varit sjuk i 4 år först sjukskrivning sedan utförsäkrad nu inskriven på ame där jag sitter o målar vattenfärger en karl i 60 år ?har gått så långt att allt av värde är sålt och har nu skuldsanering också vem fel jo försäkringskassan

En 60 Åring

15 maj08.37

Sjukskriven i perioder sedan många år pga operationer och stressrelaterad ohälsa. Blev tvungen att säga upp mig från ett arbete jag älskade pga min kropp inte klarade av det. Fk var då med i planeringen. Jag hittade nytt arbete, började på 100% direkt.

Tyvärr var arbetssättet helt annorlunda när jag försämrades igen. Fick inte vara sjukskriven på deltid för Fk. Vilket innebar snabb ytterligare försämring. Blev helt sjukskriven. Fk skickade mig på utredning, där framkom att jag troligen har adhd och det bedömdes avgörande att jag skulle få hjälp med detta. Men Fk svarade då att jag ju kan få mediciner och således kan jag arbeta heltid utan besvär.

Problemet – hade ju ingen diagnos och vem får adhd-läkemedel pga en utredning på Fk som resulterat i anmodan om fortsatt hjälp från vården?!

Fick ta tjänstledigt och vara inskriven som arbetssökande ett tag, sen åter igen sjukskrivning. Under denna tid har Fk slarvat bort mina journaler, mail från min chef, vägrat uppfylla sitt samordningsansvar, vägrat komma på möten, vägrat lämna skriftliga svar, vägrat information jag behövt för att i deras ögon göra rätt. Jag har absolut noll förtroende för Fk.

Fk vill inte att jag ska må bättre, Fk vill bara slippa betala ut ersättning från min FÖRSÄKRING som jag och mina arbetsgivare betalat för.

Malin

15 maj08.38

Jag fick min smärtdiagnos för två år sedan. Kämpar på alla sätt för att komma tillbaka till livet. Hade ett bra samarbete med läkare, försäkringskassan och min arbetsgivare till en början. Då jag väl fått min diagnos vill säga, innan var det besvärligt. Men då jag fick ny handläggare började kaoset. Jag är nu fortsatt sjukskriven på heltid men helt utan ersättning. Fk vill jag ska söka arbete som inte är psykiskt eller fysiskt belastande. AF intygar inget sådant arbete finns. Jag är även fortsatt utslagen med morfinliknande preparat de flesta dagarna för att överleva snärtan. Trötthet och matthet, som inte kan vilas bort, är bara en del av de bieffekter jag får av denna hemska diagnos. Jag försöker nu överklaga beslutet men lever nu på min makes inkomst… Jag som så gärna vill arbeta men inte kan nu. Ändå får jag ingen hjälp. Elände.

Elin

15 maj08.38

I grunden sjukskriven pga utmattningssyndrom. Skadar ett knä på jobbet när jag kommit upp i 50% arbete. Knäskadan leder till operation, leder till DVT och lungemboli som leder till dödsångest och depression och stora sömnsvårigheter mm. Börjar jobba igen på 50% efter några månader, rehabtränar 3 ggr/v, träffas fysioterapeut och går i samtalsterapi plus träffar läkare (3 olika; ortoped, medicin och företagshälsovård) regelbundet. Går upp på 75% arbete blir utförsäkrad och rekommenderad av både FK och AF att gå ned i tid frivilligt till 75%! Men jag har en 100% tjänst… Och jag ska tillbaka, måste ju bara bli frisk först!

Laila

15 maj08.38

Sjukskrivningar, sjukersättningar, arbetsträningar, utredningar i 19 år! Fick diagnos 2011, Me/cfs. Sista hl på Fk skulle utreda hur stor sjukersättning de skulle ge mig, det var från nov-2017. I nov-2018 fick jag besked att jag är frisk nog att arbeta o fick ingen mer sjukpenning! Af anser jag är för sjuk för arbete, gick på aktivitetsbedömning nu i mars,där man skulle försöka komma upp i 10/vecka. Jag klarade inte 6-7h/vecka.Jag har med andra ord ingen arbetsförmåga! Men Fk med sina regler håller på och rensar bort alla oss sjuka! Det är rena rama diskrimineringen! Detta kan inte fortgå!

Heléne Holmberg

15 maj08.38

Jag var långtids sjukskriven för diskbråck med utgång på vänster nerv . Kronisk inflammation i leder och depression . Jobbade inom barnomsorgen. Min arbetsgivare Lomma kommun kunde inte erbjuda mig något då läkarna ansåg att jag endast klarar 50 % arbete . Arbetsförmedlingen och FK kunde inte hitta en arbetstränings plats . Jag hade gått på smärtrehab sjukgymnastik mm går på smärtstillande livet ut . FK gör en utredning där Jag träffar en psykolog 1 Tim 1 läkare1 Tim 1 sjukgymnast och arbetsterapeut. De anser att jag kan jobba 100 % . Så ortopeder läkare psykolog mm deras diagnos är förenligt dessa som jag träffat under 1 Tim. Jag hamnar mellan stolarna utförsäkrad tack vare FK .
Jag startar eget företag då ingen kan hjälpa mig . Hund frisör men min kropp går sönder bit för bit . Under 2.5 år så här jag opererat höger Axel och höger hand . Nu väntar höger knä .
Jag har 7 karensdagar är nekad att ha 1 dag pga att jag har varit långtids sjukskriven. Så jag straffas pga en dålig kropp mvh Camilla

Camilla Nilsson

15 maj09.53

Jag har crohns sjukdom sedan 10 år var inga operationer eller mediciner har kunnat milda sjukdomen och jag har varit i ett aktivt skov sedan 2009. Jag har dessutom svår ME. Jag har svårt att lämna mitt hem. Ligger mesta tiden till sängs. Jag har en pågående sak med försäkringskassan sedan 3-4 år tillbaka. Ärenden ligger nu hos Kammarrätten. Jag försörjer mig på lånat pengar.

Jeanette

15 maj09.53

Att regelmässigt hänvisa människor med ,ofta flertalet, intyg från specialistläkare till ”normalt förekommande lättare arbete” för att intygen saknar ”objektiva fynd” är inte rättssäkert. Den sjukskrivande läkarens bedömning måste väga tyngst. Annars betyder det att så länge du inte brutit en fit eller arm så kommer ”objektiva fynd” att saknas. Att hänvisa till fiktiva, icke existerande, lättare arbeten är att sätta den sjuka i ett limbo mellan FK och arbetsförmedlingen. Jag har själv suttit där! Med en arbetsförmedlare som ser att jag är för sjuk för att ta ett arbete men med avslag på avslag från FK med exakt dom motiveringarna ovan. Jag fick istället och får fortfarande förlita mig på mina nära och kära för försörjning av mig själv och mina två barn. Mina diagnoser Fibromyalgi och Utmattningssyndrom skrattar mina handläggare på försäkringskassan bara hånfullt åt, både i telefon och i person.
Det finns bara en enda person som är lämplig att bedöma om en person bör vara sjukskriven och hur länge denna behöver detta och det är den sjukskrivande läkaren som träffar sin patient ansikte mot ansikte.

Anneli Brodin

15 maj09.53

Blev sjukskriven i aug 2017 pga utmattning. Fick för mig att jag mådde bättre i okt 2017 till mars 2018 så jag jobbade 50 % under den perioden. Sen kom kraven från arbetsgivaren att arbetsuppgifterna ska utökas. Då kraschade jag igen. Hittills så hade jag FK med mig.
Att försöka må bättre i min utmattning samtidigt som två av ens tre barn inte mår bra, en fysiskt den andre psykiskt. Det finns inte en chans att den kombinationen ska lyckas.
I aug 2018 kom brevet att FK vill skicka mig på en arbetsförmågeutredning på en annan ort. Eftersom jag då inte kunde köra bil i mer än 30 min åt gången fick jag pga detta boka tågbiljetter och hotellövernattning. En stress i sig. Utredningen utfördes under två dagar av fyra olika professioner. Två dagar där jag gav mitt yttersta som blev mitt fall.
När utvärderingen var klar så var jag frisk nog att börja jobba igen enligt FK.
Så från den 15 nov 2018 blev jag utförsäkrad. De tog tillbaka min sjukskrivning från juni-december 2018 som jag hade läkarintyg på.
Under några månader fick jag hjälp av AFA att överleva.
För tillfället är jag tjänstledig pga hälsoskäl och är arbetssökande. Jag kan inte gå tillbaka till det jobb som var en av de bidragande orsakerna till att jag kraschade från början.
Men att försöka överleva på den lilla a-kassa jag får nu efter lång sjukskrivning är skrattretande. Så skrattretande att jag nu fått bege mig till socialen och be om ekonomisk hjälp.

När ska Försäkringskassan hjälpa sjuka att få möjligheten att få bli friska igen?

Linda T

15 maj09.54

Denna oro som Fk ställer till ! Jag hade 100% sjukpension redan år 2000. För svår Reumatisk sjukdom, även psoriasis atrit, även Levaxin behandling för under, 2004 operera bort höger lunga stor tumör i bröstkorgen som spridit sig till lungsäcken och till lungan. Jag fick 5% att överleva, och gick igenom cellgifterna och så mycket ! Är sönderstrålad av allt, Cancen

Liselott

15 maj09.54

Varken regeringen eller FK har medicinsk kompetens.Detta är ett hån mot hela läkarkåren.

Berit

15 maj09.54

Jag blev utförsäkrad Oktober 2018 och inte mår jag bättre av det ?

Sanna

15 maj09.54

Rimligt att det ska ta 8mån att besluta om föräldra penning och ge avslag pga att arbetsförmedlingen fört dåliga anteckningar?

Karin

15 maj09.54

Försäkringskassan underkänner plötsligt alla som helat intyg från läkare och specialistläkare.
Arbetsförmedling och F-kassa har olika regler som inte synkar.
Fk kräver att man ska stå som ”öppet arbetslös” fast man är sjukskriven, om de inte godkänt läkarintyg, för att skydda sin SGI.
Af tillåter inte det, utan skriver in en som ”öppet arbetslös med förhinder”.
Alltså förlorar man sin SGI hur man än som sjuk och arbetslös gör. En jävla rävsax.

Annika

15 maj09.54

Försäkringskassan hanterar pengar som företagen betalar in åt anställda. När en anställd senare behöver pengarna, så har Fk, använt dessa till sin otroliga byråkrati och fyrkantigt. Mycket märkligt av staten att inte syna fk besynnerliga beteende.

Mikael

15 maj09.55

Varit sjuk många år!Disgnoser som inte syns!Varit mellan stolarna 2 ggr!Är det nu!Hur jobbigt är det inte att först vara sjuk o sedan ej ha inkomst?Vi har överklagat med jurist avslag då med!Har ett barn oxå!Nu har ja även problem med magen!Läkarna skriver nya sjukintyg men nä!Inga oengar på snart 3 månader!Fk kallas fördämningskassan hos många och ordet empati finns inte!

Anonym

15 maj09.55

Att höga chefer på FK säger att de inte ska agera och ta beslut med Empati, det stödjer jag fullt ut.
MEN det innebär väl ändå att vi försäkringstagare kan förvänta oss samtliga handläggare har en kompetens både avseende juridik och medicinskt kompetens, samt att våra ärende hanteras rättssäkert!
Att handläggarna eller deras konsulter gått något random program på högskolan i ett visst antal år ger INTE denna kompetens. Och ja jag vet att de har egna jurister och medicinsk kompetens, men de lyser med sin frånvaro ,avseende sitt namn och sin profession i besluten
Vi är MÅNGA som ser att de använder exakt samma text och svar i sina avslag till oss fast alla våra fall är unika.
Det hade varit MYCKET intressant att få se siffror på hur våra skattepengar läggs på överklagande i förvaltningsrätten samt hur mycket kostnader för utredningar vid omprövningsärende har ökat.

Det är fåfängt att tro att det inte ligger politik, lönepåslag, ”klättra på stegen” incitament bakom alla dessa avslag som nu görs på löpande band. Jag tänker att detta måste vara den enda försäkring i Sverige som tillåts hanteras på detta viset.

Givetvis måste läkarkåren då också var kunniga i vad exakt som FK förväntar sig att läkarna skriver avseende patienternas arbetsförmåga, samt vad och om rehabilitering är aktuellt. Möte med läkare , patienter och F-kassa är i princip helt borta. Jag vet.

Kort om mig. Utförsäkrad sedan december 2018. Tidigare varit sjukskriven på 50 % , vården tydligt rekommenderat mig att söka sjukersättning( sjukpension) , vilket jag envist avstått ( och hade ändå inte beviljats det). Jag har tidigare haft en dröm att iallafall kunna nå 75 % arbetsförmåga igen om några år.
Nu har jag ingen dröm längre.
Jag har en fullt anpassad arbetsplats till ALLA mina funktionsnedsättningar, sjukdomar och diagnoser. Jag har fått byta arbetsuppgifter helt och nu är de på en ”samhalls nivå”.
Jag får skjuts till och från arbete vid behov, av kollegor. Jag är tungt medicinerad för att klara mina 50 %.
Mitt liv i övrigt är slut och över.
ALL min energi går åt till att arbeta mina 50 % och vara utförsäkrad övriga 50%.

FK anser att jag kan ta ett vanligt förekommande arbete på arbetsmarknaden.
Jag, mina anhöriga, mina få vänner jag har kvar, och mina vårdgivare VET att om jag gör det, så kan det bara går och ett håll och där är det mörkt.
Min vilja att leva är snart helt borta, inte pga. mina sjukdomar utan pga. samhällets misshandel av mig.
Det värsta i detta är att jag är långt ifrån ensam om denna få genomgå denna misshandel och kränkning ifrån samhället (vår försäkring) som förväntas hjälpa sjuka och svaga i deras livs svåraste stund…..

Sofia

15 maj09.55

Efter att man varit sjukskriven i 180 dagar så kan man bedömas enligt särskilda skäl. Detta innebär att du i stället för att bedömas mot hela arbetsmarknaden fortfarande bedöms mot det jobb du har om det är sannolikt att du kommer att kunna gå tillbaka till ditt arbete på full tid före dag 365 i sjukskrivningen. För att detta skall kunna göras skall läkaren intyga att detta är sannolikt samt att det finns en plan för hur detta skall gå till. Datum för upptrappning av arbetstid, rehabiliteringsåtgärder etc. När dag 180 infaller är jag på väg tillbaka och har börjat arbeta 25% min specialistläkare inom reumatologi, jag och min arbetsgivare gör upp en tydlig plan för återgång i arbete. Läkaren intygar att det är högst sannolikt att jag kommer vara åter i arbete hos ordinarie arbetsgivare före dag 365. Jag är åter på full tid dag 247. Jag väljer att inte skicka in min ansökan förens jag är 100% tillbaka i arbete dag 247. Trotts detta gör F-kassan bedömningen att det inte finns tillräckligt med underlag för att påvisa att det är sannolikt att jag kommer att vara åter före dag 365. Att jag ÄR det bortser man helt i från!!! F-kassan tyckte att jag skulle säga upp min fasta tjänst som sjuksköterska och jobba med något annat i stället för att rehabiliteras och komma tillbaka. Vad är samhällsnyttan i detta i sjuksköterskebristens Sverige? Kan tillägga att detta utspelade sig för 1 år sedan och jag arbetar fortfarande. Strider fortfarande för ersättningen som uteblev. Tur att jag hade en make som kunde försörja mig under min rehab. Skrämmande att kontorister sätter sig över läkarnas utlåtande. Dessa kontorister har inte ens så pass mycket medicinsk kunskap att de klarar av att tolka ett läkarintyg rätt!

Nadja

15 maj09.55

Svårt att begripa vad de finns till för. Hela deras arbete går ut på att avslå ansökningar till varje pris. De är inte till nytta för någon, gör bara folk sjukare genom sitt sätt att hantera “kunder”. Om det nu är så, vilket jag är övertygad om, att de styrande föraktar och vill ta kål på alla som inte kan prestera 100% borde de ha så mycket stake att de öppet redovisar sina planer så att alla vet att “trygghetssystemet” är nedlagt. Kan vara bra att veta för de som fortfarande är friska så de kan förbereda sig för eventuell sjukdom i framtiden.

Berit

15 maj09.56

Har blivit nekad sjukpenning är sjukskriven sen 2014 pga EDS, ME, utmattningsdepression, migrän, fibro och artrit I käklederna. Samt har en cysta på lilla hjärnan. Jag har blivit sämre under åren som gått under sjukskrivningen.
FK hänvisar till att inget nytt fynd har observerats och att jag kan Arbeta 100 %.
Har överklagat men fick avslag.
17 Dec 2018 fick jag brev hem om att FK inte godkänner min sjukskrivning, 16 Jan 2019 blev jag utförsäkrad.
Lever idag på socialbidrag är ensamstående med 3 barn varav 2 blivit famhem placerade pga orken att fungera som förälder försvann helt när min trygghet med ekonomin gick i botten.
Skulderna växer och det man får i ekonomiskt stöd är inte tillräckligt för att klara utgifterna.
Då har jag ändå flyttat till mindre och sanerat på utgifter.
Sen barnen blev placerade har jag även mist underhåll, barnbidrag och bostads bidrag.
Försäkringskassan ljuger när dom skriver i sin slogan att när livet tar en ny vändning finns dom som trygghet.
Vart är den tryggheten?

Sara

15 maj09.56

Försäkringskassan tror att arbetsgivare i Sverige bedriver välgörenhet och anställer folk bara för att vara snälla. Det är dags att arbetsgivarna säger ifrån nu också, det kan inte fortsätta så här. Motiveringarna är ofta samma för alla avslag inom samma sjukgrupp. Tex; du kan ta ett jobb där du inte behöver använda din kognitiva förmåga eller där du inte behöver koncentrera dig när man avslår ansökan från någon som har hjärntrötthet. Eller; du får hitta ett jobb där du inte behöver röra kroppen om du har smärta. Sängprovare på hästens då eller? Det här är en skam för Sverige! Jag har alltid ansett att skatter och regler ska följas men efter att jag har fått bråka med denna myndighet nu i 5 år så bryr jag mig inte längre. Vill de inte hjälpa mig så hittar jag pengar på andra sätt, lagligt eller inte.

Maria Nyqvist

15 maj09.56

Dom har behandlat mig helt avskyvärt! Jag var med i en bilolycka när jag var 14 år. Skadade nacke och axlar med svår nervsmärta, hjärntrötthet och fibromyalgi, vilket lett till depression. Fram till jag fyllde 30 hade jag aktivitetsersättning och det var sällan några problem. Men när jag fyllt 30 år och det skulle övergå till sjukersättning fick jag ett brev av försäkringskassan att jag nu var helt frisk och kunde jobba 100%. Jag är nu 33 år. Lever på socialbidrag. Sjukvården och arbetsförmedlingen är helt eniga om att jag har som maximalt en arbetsförmåga på 25% och att detta är permanent. Men ändå får jag avslag efter avslag från försäkringskassan. Dom har ljugit för mig och behandlat mig så himla illa. Idag kan jag inte jobba alls då min hjärntrötthet har försämrats radikalt pga allt bråk med försäkringskassan och en ständig oro för att bli bostadslös då min ekonomi är näst intill obefintlig.

Maria Lång

15 maj09.56

Jag fick diagnosen depression och ångest, nedsatt arbetsförmåga med minst en fjärdedel, fick avslag.
Egentligen hade jag ingen ork att kriga mot FK, för det är ett krig mellan sjuk och FK.
Efter hjälp av annan läkare på psykiatrin som ordnade komplettering, fick jag rätt till sjukpenning.
Man blir sjukare av att bråka med FK, alla vet att man har rätt till sjukpenning, förutom FK.
De säger ju nej till svårt cancersjuka som ligger för döden. Folk har tagit sina liv pga FK.

Elin

15 maj09.56

Lagstiftningen är bara en liten del av problemet. Det största problemet är Försäkringskassans implementering av den och att Försäkringskassan inte ens lyssnar på vad domstolarna säger.

Skälv har jag ME/CFS och har varit utan ersättning i 2,5 år. I det senaste avslaget accepterar FK att jag har diagnosen (tidigare har man hävdat att jag inte har diagnosen). FK accepterar nu även den 6 veckor långa arbetsförmågeutredning som AF låtit göra (Det tog drygt ett år innan FK accepterade den). Men man anser att min specialist på Stora Sköndal inte har bevisat att arbetsförmågeersättningen beror på sjukdomen (detta trotts att jag aldrig hade fått diagnosen om jag inte hade haft de symtom som arbetsförmågeutredningen) Den försäkringsmedicinska rådgivaren hävdar till och med att ME/CFS inte kan ge den nedsättning (trotts att nedsättningen är ett diagnoskriterie).

Så sammanfattningsvis så säger FK att jag visserligen saknar arbetsförmåga, men om man bortser från det så kan jag arbeta 100%.

Peter Holt

15 maj09.57

Jag vet inte vilken värld Cecilia lever i, men jag har blivit så illa behandlad av FK, mig har de sagt åt att jag inte behöver skicka in mer intyg för de ger dem sådant besvär. Jag har utmattningssyndrom och fibromyalgi jag anlitade advokat, men det hjälpte inte. Mot dessa jävlar(ursäkta uttryck)men jag hatar dem. Jag får ångest av att få något från dem, jag mår dåligt nå så fruktansvärt av att få ett kuvert av dem. Jag blir mer sjuk då. Jag blir såå ledsen deprimerad av att få något från dem. Och går och grubblar och känner hur dåligt jag mår av allt detta som man får utstå.

Helene Blom

15 maj09.57

Det är väl ändå varken humant för normalt att man ska vara sjukskriven mellan 10-12år då är det väl ändå dags för FK att inse att denna person inte är arbetsför och bevilja sjukersättning istället?! Ändå är det väldigt många som har gått så länge sjukskrivna, haft aktivitetsstöd och åtgärder men ändå hamnat i sjukskrivning igen! Då man varit borta så länge från arbetsmarknaden då står man redan långt ifrån den och har kanske dessutom åldern emot sig förutom det man är sjukskriven för. Ofta multisjuka människor som FK knappast “gör en tjänst” genom att utförsäkrad och kasta ut i otrygghet. Självmord är också vanliga i de fallen, då människor inte ser någon annan utväg! Dom väljer att lämna sin familj o barn, nåt man absolut inte skulle göra om det inte var pga denna hopplöshet som Fk sätter dom i genom avslag, stress och ett rent helvete!! Det är dags för politikerna att sluta blunda nu och ställa allt till rätta, det här är inte okej någonstans och strider mot en hel del lagar som finns inom FN. Tycker det är mycket märkligt att det inte blir några reaktioner på Sveriges sätt, hur dom behandlar sjuka människor på!!

Anne-Grete

15 maj10.22

Försäkringskassan ser inte till människan utan de ser hur många dagar någon varit sjukskriven,de tar inte hänsyn till sjuka människor, det finns ingen som vill vara sjuk och blir man det så har du ingen säkerhet från fkassan, de har ingen läkarutbildning de går enbart efter sina egna bedömningar och de flesta av dem har en omänsklig syn på sjuka människor .

Liisa Helles Magnusson

15 maj10.23

Hej
Alla ni som har skrivit, stämmer helt. Allt handlar om en system att skicka personer till jobbet eller af. Systemet är att få ska vara sjukskrivna. Handlar om pengar, våra skattepengar. Det finns ingen värdegrund för människan. Man får inte vara sjuk, man måste jobba med sin sjukdom. Tyvärr liver vi en värld där det inte finns ingen empati längre. Politikerna måste ändra denna system.

Doris

15 maj10.23

FK Handläggare framförde till min läkare på VC att deras egna läkare (FMR som aldrig träffat mig) sa att jag var inadekvat behandlad och borde börja med antidepressiva.
Jag hade faktiskt redan fått KBT-behandling , helt korrekt enligt medicinska riktlinjer men FK brydde sig inte om den informationen och min läkare blev väldigt upprörd över att en läkare som inte träffat hennes patient eller läst bifogad info kunde ordinera mediciner via handläggare utan medicinsk utbildning.

Anonym

15 maj10.24

Nekad sjukpenning på 25% pga dag 180. Jag jobbar 75% ,min arbetsplats är anpassad- Jag har diskbråck i nacke ,bröstrygg o ländrygg. Jag har central spinal stenos med 2 nerver i kläm.
Problem med knä o höft. Huvudvärk o svårt att sova. Hur är det möjligt? Stefan löfven säger är du sjuk så ska du få vara sjuk!!!!!!! A Strandhäll säger Ingen ska hamna mellan stolarna!!! Cecilia Udin säger: Vi följer regeringens beslut??? Jag säger: Gör om gör rätt !

Anna

15 maj10.24

Min sambo är sjukskriven sen ca 4 år tillbaka pga av svår smärta. Varit utförsäkrad i 2.5 år nu. Han kan inte leva ett normalt liv och ligger större delen av dygnet, kan bara vara igång korta stunder. Vid smärttoppar är det inte ovanligt att han tuppar av eller får ångestattacker. Lämnar sällan hemmet.
FK skickade honom på en arbetsförmågebedömning, innan han blev utförsäkrad, där alla inblandade ansåg att han inte hade någon arbetsförmåga alls. Men det skiter helt enkelt FK i! Dom skiter både i vad hans läkare (flera) skriver i sina intyg och vad deras egenbegärda bedömning visar! Hur kan det få vara på det här viset? Vi har 4 barn som blir lidande! Hur lever man 6 personer på en lön??

Familjeförsörjare

15 maj10.25

Hjälper min fru att få rätt mot FK.

Reportage från Ekot:
sverigesradio.se

Nu har vi tre pågående överklaganden. Hon har 25% arbetsförmåga efter en stroke som ledde till att 25% av hjärnan är ärrvävnad. Enhälliga intyg från läkare och specialistläkare och arbetsterapeuter nonchaleras av FK som istället bedömer att hon har 100% arbetskapacitet. Vilket jobb kan man ha där man kan sova 2-3timmar mitt på dagen? Vilket liv blir det när sjukdomen fordrar 12-14timmars sömn per dag?

Det är bara att konstatera att det saknas socialt skyddsnät för långtidssjuka. Det går däremot bra att bibehålla arbetsgivaravgiften som i allt mindre grad går till det som den är avsedd för; sjukförsäkringen.

Bengt Ydenius

15 maj10.26

Det vore så mycket mänskligare om de trodde på oss och inte sitta där vid sina datorer och läsa upp massa regler mm. Det vill vi inte höra! Tack…

Daisy

15 maj10.26

Det enda som kan få till en förändring är om riksdagen och regeringen fattar beslut om att avskaffa den så kallade rehabiliteringskedjan

Arvid

15 maj10.31

Jag är fortfarande mellan stolarna hos Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Arbetsförmedlingen och vården hävdar att jag har ett arbetsutbud på 50% men Försäkringskassan anser att jag kan klara heltid.

Detta har pågått sedan 2015 och under tiden försörjer jag mig på en halvtidslön. Jag har inte rätt till ekonomiskt bistånd för jag tjänar 100 kr över existensminimum.

Till underlag har jag lämnat flera utlåtanden från både arbetsförmedling, vården och arbetsgivaren. Jag har också fått göra tre indivduella arbetsförmågeutredningar som alla rekommenderar en arbetstakt på 50%.

Mina funktionshinder är autism typ 1 och gravt synskadad med 10% synrest sedan födseln.

Det är fruktansvärt kränkande och destruktivt för självkänslan att vara 34 år och inte kunna pensionsspara, gå på krogen, gå på bio, köpa gymkort, gå på After Work, åka på semester eller köpa nya möbler eller kläder utan att behöva låna av släktingar eller kreditföretag eller söka fonder.
,
Det är ett ovärdigt liv och tack vare Försäkringskassans beslut lider jag både av isolering, suicidtankar och ångest.

Mitt liv har stått still i fem år.

Zimon Blomqvist

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Chatt: SVT rapporterade · Vad har du för erfarenheter av Försäkringskassan?

 • Anonym

  Jag födde våran dotter för snart fyra år sedan, och det var då mitt första möte med FK befann sig.
  Jag har jobbat heltid utan någon kontakt eller behov av FK under alla mina 31 åriga arbetsföra år och har haft en tro att ifall man någonsin blir sjuk å behöver ekonomiskt stöd under en viss tid att det skulle vara en självklarhet i detta trygga Sverige. men om jag bara visste hur fel jag hade.,
  FK har under dessa år, kränkt och förudmjukat mig, fått mig att ifråga sätta mitt livs mening, förorsakat konflikter med allt å alla. tvingat in mig i “väggen” på grund av alldeles för tidig återgång till jobb som min kropp inte varit redo för, och psyket då har gått in och tagit stora delar av smällen. blossat upp min 20 åriga svåra ätstörning på nytt som jag trodde jag hade övervunnit för gott. drivit in mig i en ljup depression. har tvingat mig att ta stora lån av både närstående och banker för att kunna fortsätta finnas till.

  Allt detta pågrund av att jag födde en underbar flicka. Fick dessvärre därefter en bäcken och höft och gyn skada som utöver krig mot försäkringskassans monster inneburit extrem smärta, sveda och värk och ett liv haltandes i ett anpassat försök till vad min nedre kropp klarat och orkat, läkartider, nya mediciner, fysioterapeut efter fysioterapeut.

  Ena av dessa delar kanske, med mycket hjälp av närstående en stark och frisk Människa skulle ha klarat av utan att ta allt för mycket skada psykiskt av. Men både att vara sjuk OCH kämpa mot FK och sina rättigheter i vad detta land skriftligen utrycker sig vi ska ha, är i det närmaste omöjligt att klara av.
  Och DESSUTom utöver FUC**g FK, all smärta och förvirring om att någonsin bli bra igen, dessutom även bli en mamma över en natt, och ha en ny litet alldeles underbart hjälplös skrikande själ att ta hand om, och lära känna.
  Nä allt det tillsammans önskar jag bara min allra värsta fiende Försäkringskassan att vara med om.

  FK får människor att inte orka bli friska eller i värsta fall ens leva längre, och jag förstår inte i min vildaste fantasi varför staten eller NÅGON inte gör något åt denna själsdödande missledande instution!

  • Maria Werme

   Hej!
   Vi har tyvärr missat denna kommentar!
   Om du vill ha kontakt med SLUSSA, skriv gärna ett mejl (eller skicka vidare ovanstående mejl) till info@slussa.se, så kan vi svara dig på ett bättre sätt.
   Varma hälsningar
   Maria Werme
   ordförande SLUSSA Vänner
   Tfn 073-7241865
   slussa.se
   Tfn 073-7241865